Generaal van het Rode Leger

Tony O'Neill was jarenlang de onbetwiste leider van de grootste hooliganfirm die de wereld ooit heeft gezien. In dit boek vertelt hij zijn verhaal...

Uitgeverij The Cockney Cloggy

Generaal van het Rode Leger Tony O'Neill

€ 21,99

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen

DE REDS UIT WYTHENSHAWE

 

Ik ben geboren en getogen in het grootste sociale woningbouwproject van West Europa. Wythenshawe strekt zich uit over een enorm deel van zuid Manchester. Afgesneden van de stad door de Mersey, woont de bevolking van 150.000 in negen wijken. Die lopen zuidwaarts helemaal tot het vliegveld van Manchester en tot aan de ringweg van Cheshire. Het werd ontworpen als een ‘groene buitenwijk’. Ieder huis had een tuin, er was veel ruimte en er stonden veel bomen.

    Er stonden dan misschien niet van die lelijke flats die een hoop van de binnensteden ontsieren, maar het was nog steeds een achterstandswijk waar gezinnen werden gedumpt en aan hun lot overgelaten. Het overschot uit het centrum kwam er terecht en een hoop van de inwoners kwamen oorspronkelijk uit harde achterbuurten.

    Een van de dingen die men was vergeten, was iets voor de jongeren om te doen. De typische verveelde tiener zou zo uit Wythenshawe kunnen komen. Op die manier werd het een kweekvijver voor jeugdbendes. Iedere buurt had zijn eigen bende en sommige waren erg gewelddadig. Er waren altijd genoeg manieren om in de problemen te komen. De bendes verzorgden de spanning waar ik zo naar verlangde.

    Vanuit die cultuur was het een makkelijke overgang naar de nog grotere bendes op de tribunes in het stadion.