VOETBALGEWELD IN CHELMSFORD

bootboys, hooligans, voetbal
Suedeheads en bootboys begeleid door honden politie

De jaren zeventig waren een bijzonder slechte tijd wat voetbalgeweld betreft. Helaas ontsnapte ook New Writtle Street niet aan deze ‘ziekte’. Het gebeurde natuurlijk niet regelmatig, maar van tijd tot tijd deden zich wel problemen voor.

 

Toen Chelmsford City in januari 1968 voor de FA Cup tegen Colchester United had geloot, waren er 16.403 toeschouwers aanwezig en waren er nauwelijks problemen. In januari 1973 lootte City thuis tegen Ipswich Town. Deze keer voor de derde ronde van dezelfde beker. Hoewel er minder toeschouwers aanwezig waren, deze keer 15.557, stak de duistere kant van voetbal de kop op, zoals te zien op de foto’s op deze pagina.

 

Nadat de wedstrijd al was begonnen, waren de toegangspoortjes bij Central Park nog steeds open.  Maar de problemen deden zich, in ieder geval vóór de wedstrijd, vooral voor bij de ingangen in New Writtle Street.

Op de eerste foto kan men zien dat de politie honden had ingezet om rellen te voorkomen. De tweede foto laat echter zien dat de rellen tussen supporters van Chelmsford en Ipswich in volle gang zijn.

 

Helaas waren er ook slachtoffers te betreuren, zoals te zien op de derde foto. Eén van de supporters ligt op de grond en wordt in de gaten gehouden door een agent.

bootboys, rellen, hooligans, voetbal
Rellen tussen Chelmsford en Ipswich in volle gang
bootboys, hooligans, voetbal
Gewonde in Writtle Street

We laten deze foto’s niet zien om het geweld te verheerlijken, maar om te laten zien hoeveel vooruitgang er door de jaren is geboekt. Bij grote wedstrijden die de laatste tijd zijn gespeeld in Melbourne Park kon men zien dat bezoekers nu in een veilige en vriendelijke omgeving kunnen verblijven.

bootboys, hooligans, voetbal
Supporters van Ipswich blokkeren de weg

Op deze foto ziet men hoe bezoekende supporters van Ipswich voor The Bird in Hand Pub de weg blokkeren, zodat een auto die door New Writtle Street rijdt niet kan passeren. Op de volgende is te zien hoe een politieagent hulp verleent aan een gewonde supporter.

Bootboys, hooligans, voetbal
Gewonde bootboy

hooligans, rellen, voetbal
Links en rechts vallen er harde klappen

Helaas beperkte het geweld zich niet tot buiten het stadion. Op donderdag 1 februari 1973 verschenen supporters van beide clubs in de rechtbank. Toen werd duidelijk wat er allemaal was gebeurd. Een reeks boetes werd uitgedeeld aan verschillende supporters. Niet alleen uit Chelmsford en Ipswich, maar ook uit Colchester. Verder werd een supporter van Ipswich veroordeeld voor vechten op het station, terwijl een supporter van Chelmsford werd vrijgesproken.

 

Er waren in de stad ook problemen geweest bij een filiaal van Woolworth. Voor achttien supporters van Ipswich die verdacht werden van betrokkenheid bij de ongeregeldheden werd de rechtszaak aangehouden tot 23 februari. Toen deze zaken uiteindelijk voorkwamen, kreeg men de verhalen te horen. Een groep supporters was High Street ingegaan en had voor €780 schade aangericht, dat is nu ongeveer €6.700. Dat was voornamelijk in de Woolworth. Andere supporters trokken verder naar Springfield Road. Daarna kwamen de twee groepen weer bij elkaar en gingen ze verder naar Victoria Road, waar ze bakstenen gooiden naar winkels. Ook duwden ze mensen van de stoep. Sommige vrouwen waren genoodzaakt hun kinderen op te pakken en de weg op te gaan om de menigte te ontwijken. Vanwege het aantal mensen dat erbij betrokken was en de complexiteit van de aanklachten, werd de zaak weer aangehouden. Deze keer tot woensdag 21 maart 1973.

bootboys, hooligans, voetbal
Uit het stadion gezet voordat de wedstrijd is begonnen

Het trieste is dat er ook zaken voorkwamen bij de jeugdrechter, waarbij enkele minderjarigen werden aangeklaagd voor verschillende vergrijpen.

 

Het is duidelijk dat de problemen tussen de twee supportersgroepen bleven sluimeren. Want toen ze in augustus 1976 weer tegen elkaar speelden in een vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereiding, waren er ook weer veel ongeregeldheden. De problemen vonden plaats in het stadion en ook bij de bus- en treinstations. Aan beide zijden werden talrijke mensen gearresteerd.


Dit was een artikel van de website Football and History.