Plavi, Voetbalmania op de Balkan

Kijkje in de Bosnische voetbalgeschiedenis door Pieterjan Geneugelijk, 148 pagina's

€ 19,21

  • Uitverkocht

Hoewel de liefde voor Sarajevo en FK Zeljeznicar centraal staat, brengt De Publiekswissel je veel verder dan de Bosnische hoofdstad. Van Belgrado tot Split, van Mostar tot Stockholm. Iets was wel valt te begrijpen. Voormalig Joegoslavië valt namelijk lastig te vatten in een korte uitleg, als je het al kan uitleggen. Het is vooral een gevoel, een aantrekkingskracht. Maar zonder de toevallige ontmoeting met Plavi, de Blauwen van Zeljo, had dit boek nooit bestaan.

Van bijna kampioenschappen naar confrontaties met de harde kern van AIK om vervolgens over te gaan op historische feiten. Het geeft inzichten, maar laat ook vooral zien hoe complex de regio is. De verdeeldheid zorgt vandaag de dag nog altijd voor onrust, al is het niet direct zichtbaar. Maar wie zich mag verrijken met de gastvrijheid van de lokale bevolking voelt wel degelijk de pijn van vroeger, midden jaren 90. De jaren dat het grote Joegoslavië door oorlogen werd verscheurd.

 

Desondanks zijn de mensen trots op hun land, op hun stad Sarajevo. En dat laten ze maar wat graag zien. Ze trekken alles uit de kast om het jou als gast aan niets te laten ontbreken. Ze blijven vooruitkijken, dromen van betere tijden en omarmen iedere dag dat ze kunnen genieten van het leven. Hoewel Bosniërs vol temperament kunnen zitten, laten ze zich vooral niet gek maken door tijd. Dat gehaaste in het Westen hebben ze dan ook helemaal niets mee.

Het regelmatig benoemen van historische feiten en gebeurtenissen is een waardevolle aanvulling. Het wordt daardoor geen moment saai. Is er dan helemaal niets op dit boek aan te merken? Jawel, zoals gezegd is het een vrij dun boek waardoor je er snel doorheen bent. Desondanks, of je nu liefhebber bent van die regio of nog helemaal geen ervaring hebt met Bosnië, het boek is voor de voetballiefhebber een welkome aanvulling.